6 работи кои треба да ве загрижуваат многу повеќе отколку крајот на светот!


Ве загрижува наводниот крај на светот кој го најавија Маите? Како што во последните неколку месеци, објаснија голем дел од научниците, на оваа тема не вреди да се троши ниту минута, затоа што Маите всушност такво нешто не ни најавиле. Но постојат вистински проблеми кои би можеле и би требало да ве загрижат.

A fisheye image of a nervous woman biting her nails.

1. Чуден младеж на вашиот грб

Според податоците на Америкаското здружение за рак, ракот на кожата е најчеста појава која ја има кај речиси половина од сите пријавени малгинални заболувања во САД. Повеќе од милон случаеви на ракот на кожата кој се дијагностицирани во САД, всушност се однесуваат на базеоцелуларен карцином, кој успешно може да се излекува, односно отстрани, но потребно е да се посети експерт.

2. Болести кои можете да ги добиете во авион

Повеќето површини во авионите се загадени – пепелниците, потпирачите за раце, седиштата, сите буквално се полни со багтерии. Особено ги има во тоалетот, каде што секојдневно поминуваат стотина патници, па така можете буквално да соберете се од нив. Во авион можете да фатите буквално се од норовирус до Escherichia coli. Бидете внимателни што допирате и понесете си влажни марамчиња.

3. Недостаток на сон

Луѓето спијат 15-20 минути помалку за разлика од пред десетина години, односно еден час помалку за разлика од пред 50 години, речиси два часа помалку во однос на луѓето од 19 век. Недостатокот на сон се поврзува со сексуалната дисфункција, дебелината и лошата проценка за добар сон. Бидејќи луѓето лошо пресудуваат колку всушност се уморни, веројатно немаат поим колку недостатокот на спиењето навистина влијаат на нивниот живот.

4. Седењето убива

Ова е нов заклучок на некои од научниците. Седењето не поттикнува на прерана смрт. Затоа експертите советуваат да се седи додека се работи на комјутерот, но да се регулира висината како и екранот за да ви овозможат најдобро држење на телото. Работете, но на секои 20 минути станувајте и две минути раздвижете се, стоењето не е доволно.

Врските меѓу климата, војната и социјалната нестабилност се исклучително важни за нас, вели антропологот Даг Кенет, кој со својот тим ги изанализирал климатските податоци за да истражи дали климатските промени имаат поврзаност со прогнозата на Маите за пропаст на светот. Тоа што луѓето треба да го увидат од неговото истражување е дека некои нагли промени, како што се ненадејните суши и ураганите, како и одговорот на општеството на тие појави можат да имаат далекусежни последици.

6. Генитални повреди

Во САД, годинешнот извештај покажува регистрирани околу 16,000 повреди на гениталиите, а дури две третини од нив се однесуваат на мажите. Како што веројатно ви е познато, пенисот може да се скрши во агресивен сексуален однос, па добро размислете како се однесувате. А ниту жените не се подобри. Големиот број на инфекции од 2002 до 2010 година во САД е зголемен за дури пет пати.

Share Button
Љубиша Владимиров

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1