Ако имате една од овие интернет шифри веднаш сменете ја


Безбедносната компанија „СплашДата“ ја претстави годишната листа на најпопуларни шифри, кои недвосмислено покажуваат колку луѓето може да бидат невнимателни кога е во прашање безбедноста на нивните податоци.internet kompjuter yahoo gmail

Компанијата анализира повеќе од два милиони шифри кои „протекоа“ на интернетот мината година и дошла до листа на нај небезбедните. Без големо изненадување на прво место се наоѓа шифрата „123456“.

Компанијата препорачува користење на шифри кои имаат барем 8 карактери, како и да не се користат само букви туку и бројки и симболи. Многу е важно за различните сајтови да имаме различни кориснички имиња и шифри.

Ова е листата на нај небезбедните шифри на светот:

 1. 123456
  2. password
  3. 12345678
  4. qwerty
  5. 12345
  6. 123456789
  7. football
  8. 1234
  9. 1234567
  10. baseball
  11. welcome
  12. 1234567890
  13. abc123
  14. 111111
  15. 1qaz2wsx
  16. dragon
  17. master
  18. monkey
  19. letmein
  20. login
  21. princess
  22. qwertyuiop
  23. solo
  24. passw0rd
Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1