БАДНИК: внимавајте што правите, некои работи на овој ден одлучуваат за вашата судбина!


Најзначајниот и со обичаи најбогат христијански празни е Бадник. Иако овој ден се смета пред се за христијански празник, народот го прославувал на начин кој тешко може да се окарактеризира како христијански. Повеќето бадникарски и божиќни обичаи се втемелени на сознанија дека тие денови почнува нова година и на верувања дека баш тогаш се одлучува за судбината на куќата и домаќините во претстојниот период.badnik-240

Речиси сите магиски или култни работи за тие празници биле инспирирани од тежината да се обезбеди среќа и напредок во годината.

Еве некои од тие стари народни обичаи кои и до ден денес некаде се почитуваат:

– На Бадниковата вечер не смеете да заспиете додека не ви запее коледар, бидејќи домаќините ќе починуваат без предзнак или невидено

– Не смеете да одите боси по слама бидејќи домашните ќе се разболат и ќе ги болат нозе

– На Бадник ништо не треба да се позајмува, а она што е претходно позајмено, тоа се бара назад, бидејќи не е убаво она што и припаѓа на куќата да биде надвор од неа за Божиќ

– Ако на Бадник биде облачно, ќе биде родна година

– Ако на Бадник се собере доста пепел на бадниковото гранче кое гори, се верува дека зимата ќе биде студена со многу снег.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1