Бегалците се враќаат од Финска: Таму е многу студено и здодевно


Стотици бегалци, повеќето од Ирак, кои низ Европа успеале да стигнат до Финска, си одат од земјата, бидејќи во Финска е многу студено и здодевно.

– Можам да му порачам на цел свет дека ја мразам Финска. Нема чај, нема ресторани, нема барови, нема никој на улиците, само автомобили, изјави еден од бегалците, Мухамед, кој патувал 750 километри до Финска, а потоа уште толку назад до преминот Торнио кон Шведска, бидејќи мигрантите без содветни документи не можат да ги користат траектните линии меѓу Хелсинки и Стокхолм.pruga migranti

Бегалците во Шведска изминатите недели влегуваат преку преминот Хепаранд – Торнио, еден час возење оддаелеченост од Поралниот круг.

Финските власти велат дека се повеќе барање за азил во таа земја истекуваат, бидејќи барателот или се откажал или исчезнал.

Стотици бегалци, повеќето од Ирак, кои низ Европа успеале да стигнат до Финска, си одат од земјата, бидејќи во Финска е многу студено и здодевно.

– Можам да му порачам на цел свет дека ја мразам Финска. Нема чај, нема ресторани, нема барови, нема никој на улиците, само автомобили, изјави еден од бегалците, Мухамед, кој патувал 750 километри до Финска, а потоа уште толку назад до преминот Торнио кон Шведска, бидејќи мигрантите без содветни документи не можат да ги користат траектните линии меѓу Хелсинки и Стокхолм.

Бегалците во Шведска изминатите недели влегуваат преку преминот Хепаранд – Торнио, еден час возење оддаелеченост од Поралниот круг.

Финските власти велат дека се повеќе барање за азил во таа земја истекуваат, бидејќи барателот или се откажал или исчезнал.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1