Д-р Демерџиев: Секоја година имам по 15-20 пациенти со АСЛ


Амиотрофична латерална склероза – АЛС е хронична дегенеративна болест на јадрата на нервите и се јавува исклучиво на моторните нерви на ‘рбетниот и на продолжениот мозок. Но, причините за појавата на оваа болест се уште не се познати, пишува Дневник.

Иако многу малку се знае и се зборува на оваа тема, речиси низ целиот свет неодамна симболично почна кампања за подигнување на свеста за АЛС, но и за собирање средства за лекување на болните. За досега непознатиот АЛС, докторите велат дека се манифестира со сушење и пропаѓање исклучиво на моторните нерви, што значи дека се развива прогресивна слабост на рацете, нозете, мускулите за голтање, јазикот и на мускулатурата за дишење.dr demirdjiev 2

– Лек за ова заболување нема. Во над 90 отсто од случаите умираат за околу шест месеци до две години од дијагностицирањето. Може да се јави на која било возраст, но најголемиот број случаи се над 45 години – вели за Дневник, неврологот од „Аџибадем Систина“, Милчо Демерџиев.

Оваа болест го погодува целото семејство, зашто со текот на времето пациентите не можат да одат, односно почнува слабост на екстремитетите, која води до парализа. Ако болеста прво се јави на мускулите за голтање и дишење, смртноста е побрза.

– Инциденцата во светот за оваа болест се движи од 2-3 случаи на 100.000 жители. Јас секоја година имам од 15 до 20 случаи на пациенти со оваа болест – вели Демерџиев.

Целата сторија ОВДЕ.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1