Дали знаете за зелените компири? полни се хролофил.


Компирите се користат како примарна состојка во многу јадења. Дали знаете за зелените компири? Компирите се зелени, поради високиот износ на хролофил. Но, сепак за љубителите на овој тип на храна, истиот е многу опасен по нивното здравје.
kompir zelenНаучните истражувања покажале дека зелениот компир има висок износ на отровна хемикалија наречена „solanine“, нешто кое што може да доведе до гадење, главоболка, дијареа, повраќање и многу други заболувања.
Зелената боја го означува хлорофилот, но всушност тоа е сигнал дека износот на „solanine“ кој се произведувал во времето кога е произведен и хлорофилот, исто така нараснал.
Направените извештаи кои се презентирани од страна на Александар Павлишта, професор на Универзитетот во Небраска-Линкон, истакнал дека човек тежок околу 100 килограми, треба да конзумира 16 килограми зелен компир за да се разболи.
Затоа зелените компири никогаш не биле испорачани на пазарите за продажба. И да се спречи производството на „solanine“, секогаш се сугерира да компирот се складира во ладни и слабо осветлени места и да се отстранат зелените површини пред нивното конзумирање.
Ако вкусот на зелениот компир е горчлив, тогаш не го јадете. Овој продукт може да биде штетен по вашето здравје.

Share Button

Tags:

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1