Делови од Македонија денес во жолта алертна фаза


Според најавата на метео-алармот од Управата за хидрометеоролошки работи, денес со температури кои ја дефинираат жолтата фаза односно алертна фаза се очекува да бидат зафатени охридско-преспанскиот и полошкиот регион, односно градовите Охрид, Струга, Дебар и Ресен, како и Тетово, Гостивар, Кичево, Маврово и Македонски Брод.

Деновите со повисоки температури се очекува да траат до крајот на неделата.

toplo-vremeМинистерството за здравство соопшти дека граѓаните од тие региони, како и останатите граѓани треба да ги почитуваат општите препораки за населението за заштита од високите температури, како што се: заштита од директна сончева изложеност, избегнување престој на отворено во периодот од 11 до 17 часот, консумација на лесна храна и течности, хигиена на раце и хигиенски начин на подготовка на храната и редовно земање на терапијата кај хронично болните лица.

За заштита на населението од високите летни температури се препорачува во текот на екстремно топлите денови да се остане повеќе во затворени простории (пред се климатизирани), а при неопходен престој на отворен простор во овој период, да се најде можност за почести одмори  под сенка, да се носи светла и лесна облека, а при директна изложеност на сонце да се носат заштитни очила и капа (светлите бои ја рефлектираат светлината), а при сончање да се користи крема со висок заштитен фактор, да се внесува помало количество храна, главно овошје и зеленчук, а помалку масна храна, да се внесуваат големи количества течности, најдобро обична вода за пиење,  а да се избегнуваат алкохолните пијалаци, при влегување во возило, потребно е тоа одреден период да се проветри, а хронично болните лица редовно да ја земаат препишаната терапија, во консултација со матичните лекари.

Поради високите температури и зголемената можност за појава на труењата со храна и цревни заразни заболувања, стои во соопштението, се препорачува задолжително миење на земјоделско-градинарски производи (свеж зеленчук и овошје) пред нивната употреба, термичка подготовка на храната и нејзино конзумирање во многу кус рок по подготовката и ако тоа не се направи, така подготвената храна да се стави во фрижидер на + 8 степени, а пред употребата да се загрее на + 100 степени, и да се избегнуваат производи кои термички не се обработени како мајонези од домашни јајца, а внимателно да се конзумира сладолед и разни кремови.

Од Министерството потсетуваат дека граѓаните имаат можност да добијат здравствен совет  во однос на почитување на препораките за заштита од високи температури и информации од превентивен карактер на мобилните едукативно-здравствени пунктови поставените во сите градови во државата, при што на територијата на град Скопје се поставени три мобилни пунктови, од кои еден се наоѓа на пешачката патека кај реката Вардар и по два мобилни пункта се распоредени во сите скопски општини.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1