До крајот на идниот месец по над 9.000 денари на сметката на сите вработени во приватниот сектор


Регресот за годишен одмор или К-15 и оваа година ќе им следува на вработените во приватните компании од македонското стопанство.
Износот на К-15 за секој вработен во Македонија треба да се движи во интервал од 9.123 до 13.403 денари.Доколку истата пресметка ја адаптираме на најновите податоци на ДЗС за месец август, тогаш износот на К-15 за 2017 година би бил уште поголем во однос на бројките добиени за месец јули. Така, минималниот износ на к-15 би бил 9.164 денари (40% од 22.912 – просечна нето плата по вработен за август), а максималниот износ би изнесувал 13.470 денари (40% од 33.675 – просечната бруто плата по вработен за август.

Обврска за исплата на К-15 имаат сите работодавачи од приватниот сектор.

Share Button

Tags:

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1