До социјална парична помош само со лична карта


Правото на социјална помош корисниците ќе може да го остварат само со документ за лична идентификација.

Министерот за труд и социјална политика Спиро Ристовски информира дека тоа ќе се спроведува веднаш и оти и новите баратели и оние кои ќе вршат обнова на првото за добивање социјална помош тоа ќе може да го направат само со лична карта.

– Во досегашниот начин на работа мораа барателите да достават потврда за пензија, податоци за остварен стаж, податоци за статусот на невработени лица, како и податоци за корисник на паричен надоместок по основ на невработеност.
Тој додаде дека сега таа документација ќе се обезбедува електронски меѓу институциите и со ова ќе се намалат трошоците за остварување на социјалната помош.

Според евиденцијата на крајот на минатата година се регистрирани 39.000 приматели на социјална парична помош.

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1