Дознајте дали имате дијабетес за помалку од една минута


Предијабетес значи дека нивото на шеќерот во крвта е поголема отколку што би требало да биде, но сè уште не е доволно високо за да се класифицира како дијабетес тип 2.

Без интервенција, предијабетесот веројатно би станал дијабетес ти 2 за 10 години или помалку. Ако имате предијабетес, би требало да знаете дека тоа може да доведе до потенцијално штетен услов за срцето и циркулаторниот систем.dijabet

Симптоми на дијабетес

– зголемено чувство на жед
– често мокрење
– хроничен замор
– брзо губење на тежината
– зголемен апетит
– проблеми со видот
– рани што се лекуваат многу бавно или воопшто не зараснуваат.

Меѓутоа, има уште еден начин да се дијагностицира предијабетес. Следните чекори се краток водич кои ќе ви помогнат да ја дијагностицирате оваа состојба за помалку од една минута, со помош на вашите прсти и одговори на неколку едноставни прашања.

Држете еден прст во случај да сте маж, не држете ниту еден прст ако сте жена.

Држете еден прст во случај ако сте над 40 години, два прста ако имате повеќе од 50, три прста ако сте над 60 години и ниту еден во случај ако сте помлади од 40-годишна возраст.

Држете еден прст ако сметате дека не сте доволно физички активни, а ниту еден ако сметате дека доволно вежбате.

Држете еден прст во случај ако некој во вашето семејство има дијабетес, а ниту еден во случај ако никој ги нема овие проблеми сега или во минатото.

Држете еден прст, ако имате проблеми со хипертензија и ниту еден ако вашиот крвен притисок е стабилен.

Држете три прста во случај ако сте дебели, два прста во случај дека сте подебели отколку што треба да бидете, еден прст ако сте малку подебели и ниту еден во случај дека имате нормална телесна тежина.

Ако држите сите пет прста, тогаш постои добра шанса да имате предијабетес. Овој вид на дијагноза им користи на факторите кои повеќето истражувачи сметаат дека се поврзани со зголемен ризик од дијабетес, така што не значи дека со сигурност дека имате предијабетес, повеќето експерти сметаат дека тоа е добар начин за проценка на ризикот.

Откако ќе завршите со овој тест, одредете колку прсти сте држеле. Ако држите пет или повеќе прсти, тогаш веројатно сте во предијабетес . Ако постои можност да имате
предијабетес, треба да направите тест на крвта за да се утврди колку ризик имате од развој на дијабетес.

Ако се утврди дека имате значителен ризик, обидете се да направите некои промени во начинот на животот кои ќе ви помогнат за намалување на нивото на шеќерот во крвта и намалување на ризикот од развој на дијабетес.
Иако не е сосема прецизен, многу експерти укажуваат на тоа дека ова е одличен начин за мерење на ризикот од дијабетес.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1