Фејсбук го напаѓа Гугл – направи пребарувач – Видео


Фејсбук го претстави новиот директен претражувач графиконско пребарување „Graph Search“, кое ќе им овозможи корисниците да пребаруваат детални информации за луѓе, интереси, фотографии или места. Graph Search“ индексира повеќе од трилиони конекции, а решенијата ги претставува земајќи ги во предвид невидените параметри – од изборот на нашите зборови, преку музиката која ја слушаме, местата на кои одиме.

fejsbuk google Резултатите ќе ги добиете само на основа на напишаните зборови или лајкови. Пребарувачот ги зема во предвид сите достапни податоци за вас, од поедини зборови и реченици кои често ги користите, преку интаксични групи кои се својствени за вас, до места кои најчесто ги посетувате.

На фејсбук му беше потребно година дена да индексира милијарда корисници, како и 240 милијарди фотографии за време на проверката од безбедносно поднесувања.

Кога е во прашање финансиската исплатливост, „Graph Search“ функционира како и фејсбук и по тоа Марк Закерберг е дециден. Луѓето кои што работеле на неговото развивање пронашле начин за огласување преку потрагата и тоа ќе биде единствен начин на финансирање.

Graf pretraga
На пример доколку сакате да отидете кај познат стоматолог, „Graph Saerch“ веднаш ќе ви го понуди најомилениот забар меѓу вашите пријатели. Креиран е и претражувач на објаснување на безбедностата на претрагата, односно да нема опасност дека вашите фотографии би можеле да биде злоупотребени.

На пример доколку напишете фотографии кои ми се допаѓаат, фејсбук ќе ви ги исфрли лајкуваните фотографии на едно место во најкраток временски период.

„Graph Search“ е единствен систем на претрага, кој ги обединува сите релевантни информации и автоматски му ги праќа на корисникот.

v274180p0Големиот број на шпекулации за тоа што всушност ќе се случи се однесува на скокот на акции на оваа друштвена мрежа на 30,95 долари, на колку застанаа во понеделникот.

Некои аналитичари сметаат дека ваквото „подбутнивање“ на акиите од страна на инвеститорот има голема врска со финансиските резултати на компанијата во четвртиот квартал, отколку со најавеното изненадување.
Уште една од опциите е и наплатувањето на пораките кои ги испраќате на личностите со кои не сте пријатели. Овој вид на контакт би се наплаќал долар по порака.

Share Button
Љубиша Владимиров

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1