Фото: Еве ги новинарките кои се сликаа разголени – смртта на колешка ги натера на борба против ракот


Во август 2005, еден месец по нашиот петти роденден, почина Вера Аџи­го­го­ва, една од основачите на “Вест”. Верче, која почина по скоро 3-го­диш­на битка со ракот на дојка, беше наша голема инспирација како но­ви­нар­ка и уредничка со големо искуство, но и според тоа како храб­ро живееше со болеста, пишува Вест.

vestЗа многумина од нас, смртта на Верче беше прво соочување со ракот на дој­ка, директен судир со фактот дека тоа не само што е тешка болест ту­ку и не е нешто што може да му се случи само на некој друг. Нап­ро­тив, може да му се случи секому од нас.

Тоа искуство нe научи дека само навремена и точна информација за тоа што е рак на дојка, на матка и на јајници и што може секој од нас да сто­ри за рано откривање, може да го разбие баучот за болеста и да спа­си животи. Изминативе години “Вест” беше на првата линија за кре­ва­ње на свеста за ракот, и тоа не само со специјални прилози со кои се де­мис­ти­фи­ци­ра­ше болеста, ами и со многу лични приказни со кои се де­мис­ти­фи­ци­ра­ше реалниот живот со неа во Македонија – од не­дос­ти­гот на апарати за снимање, мамографи, ехо, тестови, лекови, до не­дос­ти­гот на матични гинеколози.
Тие приказни секојпат беа на нашите насловни страници, и веруваме де­ка многу помогнавме ракот да стане тема за која мора постојано да се зборува многу гласно, а не да се молчи.

Povekje foto i info na – Vest.mk

vest

Share Button

Tags:

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1