Фото: Туристички места кои изумираат


1. Антарктик
Огромни карпи мраз брзо се топат , а нивото на водата брзо се зголемува. животните го губат просторот за живеење и се принудени да си одат од таму.

2.Венеција
Феноменот на понатамошно зголемување ‘Acqua Alta’ на нивото на морето му се заканува на овој град


3 Бајкалското Езеро
Индустријализација, пренаселеност и прекумерниот риболов ја зголемува нерамнотежа во езерото, и му се заканува изумирање.

4 Мртвото Море
Само прашање на време пред Мртвото Море да се претвори во една огромна пустина на сол, велат научниците. Зголемување на потрошувачката на морска вода е причината за морското ниво да опаѓа секоја година за околу еден метар.

5 Островите Малдиви
Прашање на време кога океанот ќе ги избрише од лицето на Земјата.

6 Големиот корален гребен
Ако сакате да се доживее на подводниот свет на Големиот корален гребен ќе мора да побрзате. Ова е австралиски рај за нуркачите се бори за опстанок. Веќе пет проценти од корални гребени се сериозно оштетени.


7.Килиманџаро
На врвот на планината, има 12.000 години снег. Сепак, со оглед на постојан пораст на температурата, врвот се топи и снегот на врвот може да остане само сеќавање.


8 Амазон
Исто како што на Амазон му се заканува исчезнување, и реката Амазон е во постојана опасност поради индустријализацијата и климатските промени

9 Халиг островите во Северно Море
До 50 пати годишно на островите беснеат бури, и ова кое е едно од најголемите мочуришта е во опасност од исчезнување.

10 Американскиoт Националeн парк
Десетици загрозени растителни и животински видови живеат во овој парк. Тоа е најголемиот суптропски парк во САД. Поплави и бури, како и зголемената урбанизација, се закануваат ливадите и мочуриштата да ги доведе до целосно уништување.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1