Французинка трага по својот татко – анонимен дарител на сперма


Една Французинка, родена од анонимна донација од сперма, бара до Државниот совет на Франција да и дозволи да дознае кој е анонимниот дарител и нејзин биолошки татко, јави дописникот на МИА од Париз.

Како аргумент за ваквото барање таа ги наведува ризиците од евентуалните крвни врски со нејзиниот сопруг.mleko-lab

Со сегашниот закон во Франција се гарантира анонимноста на донаторите на сперма.

Но, оваа анонимност на донаторите регулирана со францускиот закон, е во спротивност со членот 8 од Европската конвенција за човекови права, кој го заштитува „животниот интерес“ на секое лице, „за да добие информации потребни за откривање на вистината која се однесува на значајни аспекти на неговата личност, на пример идентитетот на неговите предци“.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1