Газирани пијалоци – еве што се ви прават!!


1.Газираните напитоци потикнуваат скриено сало во органите

Истражувачи од Данска откриле дека конзумирањето на газираните напитоци ја зголемуваат количината на масти во органите.
Поединци кои пиеле газирани сокови имале драматичен пораст на штетни скриени маснотии во црниот дроб.
Освен тоа, нивното ниво на холестерол е зголемено за 11 проценти, во однос на оние кои не пиеле газиран сок. Овие состојки се поврзани со хиперактивности и оштетени мозочни ќелии. Не треба да се заборави ниту тоа дека оние кои редовно пијат газирани сокови, имаат поголем ризик да заболат од дијабетис.

2. Содржат материи чија цел е крајно бизарна – да спречат горење

Хемикалиите кои се користат при изработка на текстил, како и за премачкување на различни производи со цел да го спречат горењето, можат да се најдат во некои газирани напитоци во облик на бромирано билјино масло.
Нивната улога во сокот е да ја спречат вештачката арома да ја одделат од остатокот од течноста. На етикетите се наведува како „BVO“, може да предизвика труење на бром кој може да предизвика губење на памтењето, нервно пореметување и оштетување на кожата.

3. Премногу сода може да ве претвори во експриментално глувче

Високофруктозните пченкарни сирупи се користат за засладување на голем број на газирани напитоци. Оваа штетна вештачка состојка, се добива од воглавно гентеска модификувана пченка. Бидејќи се користи во период пократок од 100 години, засега не се знаат долгорочните ефекти врз човекот. Новите истражувања сугерираат дека генетскиот инжинеринг предизвикува пребрзо стареење, штета на дигестивниот систем и неплодност.

4. Предизвикува губење на коскените масти и кариес

Резултатите на анализите од 90 студии покажале дека конзумацијата на газираниот сок предизвикува слаба искористеност на млекото. Занимливо е соодност во50-те годни, каде што на чаша газиран напиток, се пиеле 3 чаши млеко. Денес е сосема спротивно.
Премногу газирани напитоци не се добри ниту за забите. Високата концентрација на глукоза, фруктоза, сахароза и други едноставни шеќери предизвикува забен кариес.
Краткото пиење а газираните напитоци како и на сите премногу зашеќерени сокови е опасно за вашето здравје.

Share Button
Љубиша Владимиров

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1