Го променија светот со своите изуми а никој не ги знае (Фото)


Ако вашате упорност и напорна работа резултираат со некој пронајдок кој ќе го промени светот, тоа не значи дека ќе го добиете залужениот дел од колачот, во форма на слава, богатство, или која било друга награда.
Совршен пример за ова се следниве креативни луѓе, или поточно генијалци, кои имале свои идеи и производи, кои целосно го смениле светот, но тие и понатаму останале непознати.

0062007.73

1. Сигел и Шустер, креаторите на Супермен

Џери Сигел и Шустер се заслужни за раѓањето на најголемиот суперхерој на сите времиња Супермен. Оваа икона на популарната култура, прв пат се појавила во Акционен Стрип во јуни 1938 година, а како посебен стрип почнал да излегува наредната година. Не требало многу за да блесне во полн сјај и да заработи милиони.

0063007.74Супермен покрена стрипови за суперхероите, стана доминантен во американските стрипови, а подоцна со него уживавме во многу филмови, радиски и телевизиски серии, како и во видео игрите.

Како ги зезнале?

Творците на Супермен сепак останале без огромна заработка, затоа што не се надевале дека нивниот суперјунак ќе доживее толкав успех, па сите права ги продале на „DC Comiksu“, и тоа за вошливи 130 долари.
Почетокот на оваа година Варнер Брос сепак ја добил правната битка против потомците на еден од авторите на Супермен, со што остварил целосна можност за користење на неговиот лик
Судот во Лос Анџелес едногласно одлучил да наследниците на Џериј игл, мораат да се придржуваат до писмата во кои била прифатена понудата на Варнер Брос за нивниот удел од 50% во Супермен.

2. Фило Т. Фарнсворт, детето од фармата кое ја измислил телевизијата

Со само 14 години, точно во 1927 година, ова момче во Сан Франциско ја емитувал првата телевизиска слика со помош на катодна цевка

0064007.74Како го зезнале?

Кога еден млад иноватор со 20 години аплицирал за патент, се огласил Дејвид Сарноф од радио корпорација на Америка, кој што не бил воодушевен од идејата дека телевизијата ќе го замени радиото. А доколку тоа се случи тогаш профитот од тоа ќе го собере RCA, а не момчето од фармата.
Сарноф во следните десет години го имал младиот Фарнсворт во раце, соопштувајќи му низа правни битки, во кои користел разни тактики, со цел да внимава на него. Во еден момент тој само што почнал да работи во телевизија, без притоа ништо да му исплатат на Филу.
Единствено нешто што го добил од „RCA“ била накнадата од милион долари за лиценца, но тоа не било ни приближно доволно за стресот кој го претрпел, а кој се одразил на неговото здравје, по што станал инвалид.
Дури по 20 години од неговата смрт, ги добил почестите кои ги заслужил. Жалосно зар не?
3. Едвин Х. Армтстронг, таткото на FM радиото

Кога последен пат сте слушале за АМ радио? Намерно? Квалитетот на звукот е до тој степен лош, што сепак е подобро да уживате во тишината. Едвин Х. Армстронг можете да му заблагодарите што ја измислил фреквенцијата на радиото (FM), така што звучниот сигнал може да избегне пречки кои можат да се појават поради електричната опрема или атмосферата.

Како го зезнале?

0065007.74Се чинело дека се е совршено. Но во приказната повторно се вплекткал Дејвид Сарноф, кој се поиграл со уште еден голем ум.
Со оглед на тоа дека го изградил царството на АМ радиото, Сарноф не му било во интерес да го замени FM радиото, па се осигурал да RCA не само да го саботира развојот на новата технологија, туку и да го стопира. Во 1937 година Армстронг сам, од свој џеп, ја направил првата ФМ радио станица и се потоа тргнало на подобро.
Но, повторно прсти вмешал Сарноф и побарал да FM се премести на друга фреквенција како би го оневозможил добриот прием на станицата на Армстронг. Во доцните 70-ти FM конечно го надмина AM, но тогаш веќе беше доцна.
Армстронг извршил самоубиство во 1954 година, скокајќи од 13 кат од зградата.

4. Џон Вокер, креаторот на кибритот

Првото витинско кибритче настанало во Англија, а го направил хемичарот Џон Вокер. За да го запали, го провлекувал меѓу свиткана хартија покриена со ситни стаклени фрагменти.

Како го зезнале?

0066007.74Вокер несвесен од важноста на својот изум, работел на него година дена, а потоа заборавил да го патентира. Иако пријателите му збореле дека мора да го патентира својот револуционерен изум, тој мислел дека тоа не е потребно.
За разлика од него, постоеле луѓе кои имале друга визија, па биле свесни за богатството кое можеле да го заработат.

Во 1829 година, Исак Холден го подобрил изумот на кибритчињата на Вокер, но како и неговиот претходник, не го патентирал својот производ. Во прказната улетал и Самуел Џоунс кој сватил дека кибритчињата се едни од најкорисните изуми во историјата и дека со помош на нив ќе стекне богатство. Ги патентирал и ги продавал под името Луциферс.

5. Гери Килдал, татко на оперативниот систем,

Т0067007.74окму на него можеме да му заблагодариме што не мораме да бидеме гении, за да пресметаме се што ни е потребно. Во 1973 година, започнал развој на оперативниот систем CP/M (Kontrol Program/Monitor) Подоцна наречен човекот кој можел да биде Бил Гејтс и пред Бил Гејтс.

Како го зезнале?

Се зборува дека тројца IBM-ци во летото 1980 година, пристигнале во „Digital Risrc Ink“ (DRI), да разговараат за лиценцирање на водечкиот оперативен систем и неговата компанија CP/M.
Но, Гери Килдал наводно ги пуштил да губат време околу неговиот авион, затоа што не бил заинтересиран, па фрустрираните IBM- го свртеле Бил Гејтс и неговиот оперативен систем MS-DOS. Е да знаел што можел да има, не би бил толку рамнодушен.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1