Грците со расипани заби поради кризата


Се повеќе Грци ја одложуваат денталната хигиена поради превисоките цени.

се поголем број лекари а и пациенти бараат спас во соседните земји. Но поголем е бројот на пациенти кои одлучуваат да ја одложат денталната хигиена, пишува Миа

Друг фактор е што се повеќе фондови за социјално осигурување престанаа да ги покриваат трошоците за дентална грижа по нивното спојување со државниот фонд ЕОПУУ.

Најголемите загуби се бележат во протетиката каде намалувањето изнесува 80 проценти, соопшти претседателот на Асоцијацијата на стоматолози од Атика Атанасиос Ифантис.
Просечна цена за навлака во Грција изнесува 300 евра, мост од три заби чини 1.000 евра, додека цената на имплантите се движи од 1.200 до 1.500 евра.

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1