И бизнис и политика: Тито заработил многу пари од Голи Оток!


До пред неколку години се мислеше дека затворениците на Голи Оток само кршеле камења, но не било така. Тие имале вистински погон за производство на мебел, табакери, муштикли и сл. Готовите производи преку Јадранско Море се носеле на продажба во Италијаtito zlato

Озлогласениот затвор во поранешна Југославија, Голи Оток, освен за превоспитување на политички неподобните затвореници, се користел и за заработка. Историчари од Хрватска тврдат дека само од производство на дрво Тито и СФРЈ за неколку месеци заработиле 700.000 долари.

Комунистичкиот режим во периодот на Студената војна го претворил логорот во економски исплатлив проект кој на Југославија ѝ носел значајни девизи.goliotokpic_502b98a9a7787

До пред неколку години се мислеше дека затворениците на Голи Оток само кршеле камења, но не било така. Тие имале вистински погон за производство на мебел, табакери, муштикли и сл. Готовите производи преку Јадранско Море се носеле на продажба во Италија.

Затворениците имале тешки услови за живот, во една барака биле сместени и по 250 луѓе. Најголем број затвореници на островот имало во 1951 година, дури 4.300.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1