И машките гради можат да лачат млеко


 

Можеби ви звучи чудно или по малку откачено, но да, и мажите можат да лачат млеко и да дојат. Ова уште од одамна е потврдено, но денеска се прават нови современи и дополнителни истражувања во врска со оваа проблематика.


Многумина од вас можеби слушнале за таков случај – се работи за машка галактореа, која кај мажите не е нормална и се смета за патолошки процес. До ова доаѓа кога е засегната хипофизата која поради некој надворешен причинител може да дава погрешни инструкции на телото и да доведе до лачење на млеко

Најчесто доагa до лачење на млеко кај мажите кога се зема одредена терапија лекарства , и често ова е случај кога се лекува рак на простата – лековите ја предизвикуваат галактореата, но се среќава и кај некои видови тумори на хипофизата и слични состојби, интересно е тоа што низ историјата ова воопшто не била непозната појава.

Постојат податоци кои укажуваат на фактот дека постоеле машки доилки во германските логори и во многу други војни. Научниците сметаат дека галактореата била предизвикувана со разни билки или слични лекови.

Млекото на мажите не е со иста количина и квалитет од она на жените, но според научниците и ден денеска во некои афрички држави се среќава овој тип на доење.
Сепак ние мораме да нагласиме дека појавата на млеко од градите на еден маж е целосно патолошка состојба и доколку забележите такво нешто треба да побарате лекарски преглед.

Share Button
Андријана Станојовска

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1