Каде ќе се журкате вечерва – Програма Бела Ноќ 2013


skopje1

Спектакуларно МУЗИЧКО/ПИРОТЕХНИЧКО ШОУ на Плоштад Македонија

Спектакуларно музичко/пиротехничко ШОУ на ПЛОШТАД МАКЕДОНИЈА – Commandos Percu, B.P.M. Bombs per Minute – Заедно со DJ Slave

Повеќе од 15 години екипата патува по светот со својот перкусионизам и специфична умешност со огнометот.

Фузијата од музика и огномет е нивниот главен механизам. Јазикот што е и нов и прастар, минува низ неколку култури и жанрови.

 

 

УМЕТНИКОТ И ДИКТАТУРАТА

5 октомври 2013 год. (сабота)

Организација: Младински културен центар (Златко Стевковски, директор)

Куратори на проектот: Ивана Васева, Филип Јовановски, Јованка Попова

Учесници:

1.Национална галерија на Македонија – Чифте амам (Халиде Палоши, директор)
ко-куратори:
Златко Теодосиевски : УМЕТНИКОТ И ДИКТАТУРАТА: Македонска ситуација 1945 – 1990
– Скица врз моделот на збирката на Националната галерија на Македонија –
и Ана Франговска : ТРАНЗИЦИСКА АВТОРИТАРНОСТ, состојба по 1991

2. Музеј на град Скопје (Љубица Кондијанова, директор)
ко-куратори: Емил Алексиев и Атанас Ботев
“Ретро-гардни…
Библиотека Браќа Миладиновци – Промоција на книги

Градската библиотека „Браќа Миладиновци“-Скопје на ден 05.10.2013 година од 11.00 до 16.00 часот организира ОТВОРЕН ДЕН ВО БИБЛИОТЕКА, јавни личности во улога на библиотекари и детска работилница. Хуманитарна акција за Универзитетската клиника за детски болести.

 
МКЦ плато – Топење перформанс (Борис Петровски)
Галерија Ко-Ра – изложба
Изложба на фотографии на Фатон Калиси насловена „Dreamland”
Претставување на зборникот ’Рукописи’
Плато Мајка Тереза – Претставување на зборникот на поезија и кратка проза од млади автори на просторите на поранешна Југославија “РУКОПИСИ”


Галерија 8 – Изложба

Галерија 8 – Изложба на Таби Азири и Јана Мишева
Изложба на илустрации и плакати


Концерт на Gillespie од Приштина

Стоковна Куќа МОСТ

Gillespie e сочинето од:

Хана на вокали
Гури на гитара,
Исах на бас
Гранит на тапани

Gillespie е underground рокенрол бенд од Косово, основани 2005та, познати по своето влијание кон останатите бендови кои ја сочинуваат косовската рокенрол сцена.
Bass Night на Школка – Радио МОФ
Школка – Радио МОФ Bаss night w/ Natty Fiyah SSystem, Nerses Malakjan (Fat Beats), Game Over!
Плато пред МКЦ – Riot Music by Tiiit.inc
Арт на велосипед – Плоштад Македонија
Custom ART велосипеди, или уметност на велосипеди, најразлични техники, тесно поврзани со старите техники од Македонија како што се филигран, бакрорез, сликање на велосипед…
Филмски маратон – Кино Милениум

24 часовен филмски маратон во Кино Милениум

12.00 – Штрумфови 2 3Д (The Smurfs 2 3D)
14.30 – Турбо 3Д (Turbo 3D)
17.00 – Во Куќата
20.00 – Соба со пијано
22.30 – Елисеум (Elysium)
01.00 – Во Маглата (In The Fog)
03.30 – Перси Џексон
06.00 – Epic
Филмски маратон – Кино Фросина

*Кино Фросина – 24 часовен филмски маратон

12.00 – Wonderful and Loved by All
15.00 – Wedding Fever in Campobello
17.30 – Corridor
20.00 – Combat Girls
20.30 – Here and There
01.00 – Women Without Men
03.30 – A Heroes Welcome
06.00 – Hideaways
08.30 – Letter to America
Попладневно матине во Зоолошка Градина
*Попладневно бесплатно матине во Зоолошка Градина од 16:00 до 21:00
(бесплатен транспорт со линиите 8 & 15а на ЈСП од 16:00 до 20:00)
СИНЕ СИТИ – кино на отворено
Градски Парк – Кино на отворено – селекција на најдобри филмови од СИНЕДЕЈС 2012
STREET BALL Натпревар
По повод 9тата традиционална Бела Ноќ, одделението за спорт на град Скопје, заедно со „Сојузот на средноучилишен спорт“ од Скопје, го организира традиционалниот „Street Ball“ (уличен баскет ) на средните училишта на град Скопје.
Parkour and FreeRunning challenge

Во склоп на спортските активности за „Бела Ноќ Скопје 2013“ ќе се одржи и манифестацијата „Parkour and Freerunning challenge“.

Локација: Просторот пред фонтаната „Лотосов Цвет“ во градскиот парк

Време: 05.10.2013 година (сабота)

Почеток: 18:00 часот
Mодна Ревија -ГТЦ
Традиционана полноќна модна ревија со моделите на студио Црнокрак во ГТЦ
Бесплатен Превоз со JСП
*Бесплатен превоз со лниите на ЈСП од 19 Часот на сите линии кон центарот на Скопје.
ИЗЛОЖБА НА ТЕАТАРСКИ ПОСТЕРИ

Изложба на избор од промотивните постери на претстави на Албански Театар – Скопје изработени во периодот 2003-2013 година. Oд познати домашни дизајнери како Нгадњим Мехмети, Таби Азири, Бетим Зеќири и др.

Локација – ИКОМОС

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1