Како изгледа да не мислите на ништо?


Уметникот Густав Мецгер го поврзал неговиот мозок со роботизирана вајарска машина која создава скулптура зависно од неговите мисли. И очајно се обидувал да не мисли на ништо.

Како изгледаат празните мисли? Оваа фотографија го покажува тоа. Мецгер го поврзал својот мозок со роботизирана вајарска машина која создава скулптура од парче од портландски камен зависно од сигналите кои ги добива од ЕЕГ резултатите на Мецгер додека тој се обидувал да не мисли на апсолутно ништо.

Именуван како “Null Object”, делото е сега изложено во Лондонската Work Gallery.

Со други зборови, ова претставува емпириски доказ дека дури и кога се обидуваме да не размислиме за ништо, нашиот мозок сепак нон-стоп „мисли“ на нешто.

Share Button
Ирма Башеска

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1