Како се влегува на Оксфорд и Кембриџ – условите се невозможна мисија


Оксфорд и Кембриџ или како што денес многумина со заедничко име ги викаат Оксбриџ се сон на секој студент. 

што се е потребно за да се запишете на овие универзитети, доколку имате намера да аплицирате.
Туторите на Оксфорд добиваат скратени кандидатски листи, а од кандидатите се бара:

97% од студентите примени на Кембриџ имаат најдобри А оценки, односно таканаречено А*АА ниво за време на претходното образование.

Оние кои ќе се најдат на скратената листа мораат да бидат подготвени за интервјуа, најмалку две, а најмногу четири. Доколку сте повикани на третото значи дека сте примени.

Шансите ви се значително намалени доколку сакате да се запишете на медицина или право, за разлика на пример од хемија.

Во просек 36 отсто од сите пријави од државните училишта помеѓу 2009 и 2011 се однесуваат само на пет предмети на Оксфорд.

Минатогодишната статистика на Кембриџ вели дека кандидатите од државните училишта завземаат 60% од студентските места на овој универзитет.

факултети.мк

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1