Канадска банка обвинета за расизам затоа што на банкнота од 100 долари ставила Азијатка


Гувернерот на канадска банка, Марк Карни, се извинил поради дизајнот на банкнотата од 100 канадски долари која веќе една година откако излезе во оптек, а тоа предизвикало остри критики од страна на многу општински организации меѓу кои и обвинувања за расизам.

Всушност, најнапред на банкнотата требало да стои лик на Азијатка, но потоа разни организации се побуниле барајќи да не се реализира ваквата идеја бидејќи на банкнотата не би требало да се наоѓа само една етничка група. По ваквите коментари Азијатката била заменета со бела жена но, на новиот изглед сега почнале да се жалат Азијатите кои претходно не сакале промена на претходниот изглед.

-Им се извинувам на сите кои останаа навредени од дизајнот на новата банкнота. Нашите пари им припаѓаат на Канаѓаните – рекол гувернерот во службеното извинување во име на канадската банка.

 

Tags: , ,

Александар Петрески

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1