Конечно: Заштитата од мобинг ќе се уредува со посебен закон


За три месеци треба да биде донесен посебен закон за заштита од психичко вознемирување на работното место или популарно нарачен мобинг, што ќе важи и за јавниот и за приватниот сектор, јави Миа.


Таква одлука донела Владата, на иницијатива на Сојзуот на синдикатите на Македонија.
со законот ќе се предвиди квалификацијата на делото психичко вознемирување на работно место и случаите кога се цени дека е извршен мобинг.

Ќе има и санкциски одредби за вршење мобинг, ќе биде претставено правото на заштита и процесот за реализација на тоа право, а ќе се дефинира и ограничи злоупотребата на законот за несоодветно пријавување.

Од 2009 година, откако со посебни одредби во Законот за работни односи е предвидено правото за заштита од мобинг, се пријавени 30 случаи на мобинг.

Тоа се постапки отворени пред Комисијата за заштита од дискриминација, а многу помалку побарале судска заштита.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1