Кората од портокалот спречува рак – а ја фрламе


Веројатно имате слушнато за цитрутното овошје како портокалот кој што расте во Медитеранот кој што има ефекти против стареењето и кој што помага во губењето на тежината.

Цитронот исто така е богат со витамин Ц. Но, исто така постојат изобилство на флавоноиди кои особено го привлекоа вниманието на научниците за кои што сметаат дека има ефект да го спречи развивањето на ракот.

Ваквиот лек го има во изобилство во овошната храна која што ја конзумираме, која за несреќа повеќето од нас го отфрлаат делот од белата кожичка која што се наоѓа во внатрешноста на плодот покрај кората.

Нарингенинот ја репарира ДНК

Нарингенинот е еден од флавоноидите кој го има во сите агруми и во кората на доматот. Овој витамин ги поправа оштетувањата на ДНК и со тоа можат да спречат да дојде до рак, а може и да го стимулира црниот дроб и да ги изгори вишокот на масти. Го има и во лушпата на доматите како и во цитрусното овошје. (белото месо)

Прв пат за ова е пишувано во магазинот Z Ernahrungswiss уште во 1986 но сега повторно се актуелизира.

Му помага на мозокот и на црниот дроб

Во студија на индиски научници третирале hypoxia со naringenin и quercetin. Тие делувале како неуро протектори против невролошки оштетувања  други истражувања покажале дека го стимулира црниот дроб во неговата работа и во случајот на ,,дебели,, глувци ги балансирал триглицеридите и холестеролот.

Освен во портокалот оваа состојка ја има и во местото во кората на жолтиот лимон, зелениот лимон,

Дополнителени информации – Natural News

Share Button
Љубиша Владимиров

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1