Курбан Бајрам ден за солидарност


 Со утринската молитва сабах-намаз, а потоа и со молитвата бајрам-намаз почнува тридневна прослава, во која почитта кон Алах муслиманите ја искажуваат со колење курбан.

Хуманизмот, хармоничните односи меѓу луѓето, меѓу човекот и светот и стремежот кон мир и благосостојба, како основни принципи на Исламот, на Бајрам се исполнуваат со посетување на роднините и пријателите и со честитки и добри желби за секој намерник.

Со овој празник се крунисува аџилакот, кој важи за петти темел на исламот, кој е доказ за солидарност и благосостојба. Првиот ден на Курбан Бајрам, 25 октомври, е неработен ден за верниците од муслиманската вероисповед во Република Македонија.

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1