Легендата за името на Охрид


Hосејќи камења за тврдината на ридот a ридот бил стрмен, војниците  на цар Самол се жалеле ”ОХ – РИД ” ,..од тука и името ОХ РИД – Охрид

ohridСпоред друго предание името на градот Охрид на овој наш град го дал  царот Јустинијан. 

Преданието гласи:

Вељат че, кога се правеше охридската крепост, Јустинијан се качи на ридовите на кои лежит градот и, гледаешчем прелепото месотположење, извика:” Ох рид”, т.е. “ох, каков убав рид!” И од тога стана да се вика градот Охрид.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1