Митови за женската сексуалност – зошто мажите се плашат од жените?


Митовите за женската сексуалност константно се менуваат и се дополнуваат, но и натаму се работи само за предрасуди и застарена перцепција на жените што имаат многу секс.zena maz

Мит: Жените што имаат многу секс се лесни

Жените што се впуштаат во незадолжителен секс имаат значително повисоки стандарди кога станува збор за „маж играчка“ отколку кога го набљудуваат „материјалот за врска“. Ова е еден елемент на необврзниот секс каде машкиот и женскиот пристап значајно се разликува. Мажите ги намалуваат сопствените стандарди кога бараат секс за една ноќ, додека жените ги креваат и бараат позгодни, поуспешни и подобри мажи.

Мит: Жените што имаат многу секс имаат проблем со самопочитта

Иако доказите покажуваат дека голем број жени и мажи што имаат одредени емотивни проблеми почесто се впуштаат во незадолжителен секс, станува збор само за спореден ефект на пореметувањето, а не за причина.

Жените што се впуштаат во секс без обврски, се додека немаат здравствени проблеми и водат здрав живот имаат значително поголема самопочит и помалку проблеми со својот физички изглед. Генералната претпоставка дека жената е „расипана“ се заснова на начинот на кој жените ја изразуваат сопствената сексуалност, а говори многу повеќе за тоа како другите луѓе се гледаат себе си, а не за тоа каква е таа всушност.

Мит: Мажите се предодредени да имаат многу секс, а жените да бидат моногамни

Постојат голем број примери од историјата на поновото време кога жените, ослободени од патријархалната догма имале секс со мноштво партнери па дури и сопрузи. Доколку жените што имаат многу секс биле ограничени или тесногледи, тогаш таквите општества воопшто не би постоеле, ниту би опстојувале.

Без разлика на се, овие примери исустрираат дека бројот на сексуалните врски што жената го имала бил повеќе поврзан со социјалните норми на општеството отколку со биолошката предодреденост.

Мит: Жените што имаат многу секс не се во состојба да се обврзат

Истражувањата покажуваат дека мажите и жените ја бараат прегратката на саканата личност во животот. Студиите покажуваат дека кога има слаб интензитет на сексот (поголем број кај оженетите мажи отколку кај омажените жени) неверството во врските се намалува затоа што жените се во потрага и поставуваат услови во рамки на кои доаѓа до врска и секс.

Кога станува збор за зголемен интензитет на сексот (поголем број кај омажените жени отколку кај оженетите мажи), каде побарувачката за мажи е поголема и имаат повеќе опции, бројот на неверства се зголемува. Најголем број истражувања укажуваат на тоа дека жените изневеруваат кога се емотивно незадоволни или за да остварат подлабока врска со некој друг.

Мит: Жените денес имаат повеќе секс отколку пред 10 години

Бројот на сексуални партнери на жените на возраст од 15 до 44 години во 2002-та година наспроти бројот во 2008-та година практично е ист.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1