На овој ЛИНК прочитајте го самите извештајот на Европа за Македонија


ЕК потенцира дека во врска со нашата земја и нејзиното пристапувае во ЕУ “регионот како целина ќе има корист!” и Советот на ЕУ треба да постапи по ова без понатамошно одложување, се вели во извештајот.

ЕК препорача рамка за решавање на името во рана фаза ако се овозможи почеток на преговорите и ја врати придавката „македoнски“, ова, како што јавува дописникот на МИА од Брисел, е клучната порака во заклучокот на Комисијата во Стратегијата за проширување на ЕУ во рамки на досега најпозитивниот извештај за Македонија. Голема вест е и враќањето на придавката “македонски”

– Поранешната југословенска Република Македонија доби кандидатски статус во 2005 година. Во 2009 година, Комисијата оцени дека земјата доволно ги исполнила политичките критериуми и препорача отворање на преговори за членство. Оваа препорака беше повторена од страна на ЕК и во 2010 и 2011 година, како и сега во 2012 година, се вели во Стратегијата за проширување. ЕК потенцира дека во врска со нашата земја и нејзиното пристапувае во ЕУ “регионот како целина ќе има корист!” и Советот на ЕУ треба да постапи по ова без понатамошно одложување, се вели во извештајот.

ЕК во Извештајот ја споменува и пресудата на Меѓународниот суд на правдата во Хаг.

Комплетниот извештај на ЕК на следниот ЛИНК

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1