Најден хормон кој помага женетите да не гледаат по други


Истражувањето објавено во средата утврди дека хормонот окситоцин може да помогне оженетите мажи да останат верни на своите брачни врски со одржување на одредена дистанца од атрактивни “други” жени.


Истражувачите на Универзитетот во Бон, Германија пробале да се тестира и види ефектот на окситоцин врз мажите кога тие се соочени со атрактивни женски .  Испитувањата на мажите покажаа дека хормонот промовира верност меѓу многу девојки,

Во новата студија,земени се во предвие 57 мажи – здрави хетеросексуалци половина во брак, другите сами – По 45 минути, соработници беа запознати со една жена, која во собата се движеше провокативно мегутоа испитаниците кои беа попрскани со спрејот окситоцин воопчто не ја погледнуваа а пак оние другите беа воодушевени од истата
Во втората половина на експериментот, девојката им се доближила на испитаниците ,и тие осетиле неопсливо цувство како страм ,страв -одбивост

Истражувачите откриле дека хормонот oksitocitin вели дека делува врз мажите кои се во сериозна врска има мокност да ја сочува дистанца (10-15 инчи) помеѓу нив и жените.

Мораме да напоменеме дека мажите кои се попрскани со oksitocitin ке немаат проблеми во сексот со својот партнер

Share Button
Андријана Станојовска

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1