Најголем дел од животот го поминуваме во спиење


Според научното истражување спроведено во САД просечна личност од 72 години старост најголем дел од животот поминува во спиење и на работното место.

Просечен човек речиси третина од животот го преспива, поточно 21 година поминува во кревет, додека 14 години поминува на работното место, што значи дека речиси една четврина од својот живот го поминува извршувајќи професионални задачи.

Дури седум години просечна личност поминува во извршување хигиена и индивидуално чистење, што е за десет отсто од вкупниот животен век кој му стои на располагање.

Освен наведените активности, просечна личност за исхрана троши шест, чекање во ред пет, учење и студирање четири, одржување состаноци три, а на телефонски повици троши две години живот.

Според истражувањето на американските научници, просечна личност во текот на својот животен век една година поминува во барање изгубени предмети, додека преостанатите три години ги троши на останатите секојдневни активности, како што се излежување и гледање тв.

Научниците пресметале дека до 60-та година од животот, просечна личност пет години ги поминува во кујна, а 3,5 години во сообраќај. Една личност просечно поминува и по шест месеци во тоалет, перење алишта, пеглање, а исто толку и во шопинг.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1