Направете сапун од растението кое сите го имаме во двор


Ова и не би било баш практично во домашни услови, освен ако сакате да направите експеримент, но како и да е, ако некогаш се најдете во природа каде што нема луѓе на стотици километри, ова знаење би можело ви помогне да останете чисти.

113Растението кое содржи најмногу сапонин (од кој може да се направи сапун), се вика Јука (англиски Yucca). Јуката или Yucca е род на повеќегодишни грмушки и дрва во семејството „Asparagaceae“, со подфамилија „Agavoideae“.

Постојат 49 видови и 24 подвидови со листови во облик на меч. Потекнуваат од топли и суви делови од Северна Америка, Централна Америка, Јужна Америка и на Карибите.

Во Средниот Запад, САД е позната како “духови на гробишта”, бидејќи обично расте во руралните гробишта и кога цутат цветовите приличува како да лебдат.

Yuccas се адаптирани на подеднакво широк спектар на климатските и еколошки услови. можат да се најдат во карпести пустини и неплодородни области, во прерии и пасишта, во планински региони, во крајбрежниот песок (Yucca filamentosa), па дури и во суптропските и полу-умерените зони.

Денес овие типови ги среќаваме како украсни растенија во градините. Коренот има високо ниво на сапонини и се користеле како шампон од страна на Индијанците.

Сушеното растение наоѓало примена при палењето на огнови, бидејќи имаат ниска температура на палење. Некои од овие растенија се заштитени со закон денес, а во Њу Мексико претставуваат симбол на државата.

Тхинк.мк

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1