Научниците тврдат: Ни се заканува апокалипса!


Научниците што ги изучуваат климатските промени се` погласно предупредуваат дека во идниот период на нашата планета и` се заканува апокалипса

Во првата деценија на 21 век просечната температура на површината на Земјата пораснала за 0,47 степени Целзиусови.

apokalipsaНаучниците пресметале дека зголемувањето на просечната температура за 1 степен Целзиусов би го зголемило испарувањето на водата во атмосферата за седум отсто. Тоа би довело до посилни воздушни струења и почести временски непогоди и обилни врнежи.
Зборот апокалипска, кој означува крај на светот, често се слушаше и на Првата меѓународна конференција на метеоролозите, која во август се одржа во Монтреал.

Илјада научници од целиот свет пет дена расправаа за климатската иднина на планетата, а заклучоците ниту малку не се оптимистички.

Протоколот од Кјото, кој стапи во сила пред 10 години, само е празна буква на хартија. Се подразбираше намалување на емисијата на штетни гасови и ефектите на стаклена градина, со што би се спречило идно неконтролирано затоплување на нашата планета, но земјите потписнички не го почитуваа.

zemjaПоради тоа, велат научниците, продолжува глобалното затоплување, а поради тоа се` повеќе се топат површините на половите. Тоа предизвикува климатски промени со чести временски непогоди и несогледливи последици.

Извесно е дека во наредниот период на нашата планета ќе се менуваат екстремни студови и екстремни жештини и суши. Научниците прогнозираат дека обилните дождови ќе предизвикаат чести и неочекувани поплави и свлечишта. Зголемените воздушни струења во идниот период можат да ја загрозат безбедноста на авионскиот и поморскиот сообраќај.

Веќе сега можат да се слушнат информации за џиновиски бранови, кои на некои мориња и океани се високи и дд 40 метри, а се` до неодамна бранови со висина од 20 метри беа вистинска реткост.

Тоа не е крај на црните прогнози на научниците. Тие тврдат дека огромниот ледник на Гренланд се топи и дека нивото на океанот, во случај на идно глобално затоплување на Земјата, може да се зголеми за шест метри.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1