Нервозни сте, уморни, заборавате – 16 знаци дека ви недостасува Магнезиум


Магнезиумот може да биде важен минерал за вашето тело. Магнезиумот е вклучен во над 300 метаболички процеси во нашето тело, нешто поради што е наречен „господар на минералите“. Што значи да имаме дефицит на магнезиум и кои се симптомите од неговиот недостаток?

Зошто дополнителната конзумација на магнезиумот е добра идеја?

14618101-magnesium-symbol-handheld-over-the-periodic-tableКалциумот има и други хранливи состојки кои помагаат кога се во прашање заболувањата на коските. Останатите хранливи материи се силицуим диоксид, витамин D и витамин К.

Прекумерната доза на калциумот е поврзана со здраствените проблеми на срцето кои ги има доволно долго во крвта, за да се класифицираат во артериската плоча.
Анти-воспалителните минерали нудат заштита од болести како артритисот и Алцхајмеровата болест. Магнезиумот се користи и за отстранување на проблеми од типот на висок крвен притисок, дијабетис, респираторните проблеми и др. Но, исто како што ги решава, недостатокот на магнезиумот може и да создаде дополнителни проблеми.

Еве неколку знаци од недостаток на магнезиум:

Недостаток на калциум, Слаба работа на срцето, Изнемоштеност, Мускулни грчеви, Потреси, Гадење, Анксиозност, Висок крвен притисок, Респираторни болести, Вртоглавица, Замор, Недостиг на калциум, Тешкотии при голтање, Лоша меморија, Конфузија.

simptomi magneziumРечиси е невозможно да се предозирате со магнезиум, но преголема конзумација исто така не е добра идеја.

magnezium hranaПремногу минерали можат да доведат до несакани ефекти како што е неправилното чукање на срцето, или забавеното дишење. Слично на оралната аксорбинска киселина C, дебелото црево има толеранција на праг што може да предизвика и дијареа доколку истиот биде надминат. Не сите дополнувања на магнезиум можат лесно да се апсорбираат.
Доколку сакате да конзумирате магнезиум преку исхраната, еве неколку примери како би можеле да дојдете до посакуваниот резултат:
– Семки од ткива, Семки од сончоглед, Соја, Црн грав, Сквош, Сусам, Спањак, Бадеми и др.

Повеќе инфо на следниот – ЛИНК 

magnesium-food-sources-of

Tags: ,

Љубиша Владимиров

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1