Невестинскиот фустан не се пере, невестата не смее да се сопне – Свадбени суеверија


Со текот на времето дел од овие свадбени адети полека исчезнуваат, но многумина се уште ги практикуваат.

Прочитајте дел од најинтересните свадбени суеверија и потсетете се дали дел од нив ги имавте и на вашата свадба.svadba445

  • Младоженецот не смее да го види фустанот на невестата пред свадбата
  • Невестата прагот треба да премине прагот со десната нога
  • Бројот на бонбончињата кои кумата ги фрла пред црквата треба да биде непарен
  • На патот до црквата не треба да се пресекува патот на невестата и младоженецот
  • Кој прв ќе стапне на тепихот пред олтарот ќе командува во семејството
  • Невестата треба да се чува, за да не се види со друга невеста, а ако се случи тоа двете треба да си разменат по нешто
  • Невестата треба да внимава да не се сопне кога го поминува прагот на новиот дом, затоа е подобро младоженецот да ја пренесе на раце
  • Свадбениот фустан не треба да се пере во првата година од бракот
Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1