Никако немојте да пиете вода од овие шишиња, може да се отруете!


Ако го проверите дното на шишето, ќе забележите некои од ознаките кои означуваат дека шишето е за еднократна употреба.

Многу често знаеме во искористено шише, да наточиме вода и потоа да пиеме од неа. Многу е значајно да знаеме дека не може во сите шишиња да се чува вода, откако еднаш ќе бидат употребени.plasticni sisinja voda otrovni

Ако го проверите дното на шишето, ќе забележите некои од ознаките кои означуваат дека шишето е за еднократна употреба.

Па доколку не сте го правеле тоа до сега, во наредна прилика немојте да заборавите да проверите бидејќи можно е шишето биде отровно и канцерогено!

Шишиња кои мора да ги фрлите по првата употреба:

Речиси сите шишиња од минерална вода, газирани и негазирани сокови кои ги купувате секојдневно имаат  ознака PET или PETE .

Тие се наменети исклучиво за еднократна употреба. Постои можност при секое ново полнење вода, пластиката да испушта тешки метали како антимон, хемиско соединение EPA, кое му пречи на делувањето на хормонот. Таквите  шишиња може да испуштаат канцерогени материи.

Шишиња кои се безбедни за користење:

Овие шишиња ќе ги препознаете по ознаките HDP или HDPE, LDPE и PP или по бројките 2, 4, 5.

LDPE е вид пластика која за жал не се користи многу за производство на шишиња, туку повеќе за кеси за пакување производи.

HDP и PP главно се бели и се користат за изработка на чашите за јогурт.

Шишиња кои треба целосно да ги избегнувате:

Тоа е пластиката со ознаки PVC, PS, PC или со броеви во триаголникот како 3, 6, 7.

PVC испушта 2 опасни хемикалии кои ја попречуваат работата на хормоните во организмот. Наспроти тоа, оваа пластика се користи за производство на шишиња.

PS испушта канцерогена материја – стирол. Најчесто се користи за изработка на пластични чаши за кафе за еднократна употреба или за амбалажа на брза храна.

PC (или без ознаки – бр. 7) е најлоша пластика за амбалажа на прехранбени производи, бидејќи испушта опасна хемикалија BPA. За жал, се користи за бебешките амбалажи, шишињата на спортистите и садовите за подготовка на храна.

По овие предупредувања, подобро е да ги проверувате амбалажите пред употреба.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1