НОВ ПРЕДЛОГ НА ЕВРОПСКАТА КОМИСИЈА: Ковид сертификатите да важат 9 месеци


Европската комисија во четвртокот предложи дигиталните сертификати за коронавирусот да важат девет месеци по добивањето на препорачаните дози на вакцината против ковид-19.

Комисијата во четвртокот го претстави предлогот за препораки за безбедно патување во рамките на ЕУ, кои треба да важат од 10 јануари следната година.

Комисијата ги повикува земјите-членки веднаш да ги преземат неопходните чекори за да обезбедат пристап до вакцината за оние кои наскоро ќе бидат девет месеци од последната препорачана доза што ја примиле.

Во однос на дополнителните бустер дози, од Комисијата велат дека во моментов нема студии за ефективноста на бустер дозите во однос на преносот на вирусот и затоа не е можно да се утврди периодот на важност на сертификатите по вакцинацијата.

– Меѓутоа, имајќи ги предвид податоците што се појавуваат, може да се очекува заштитата од бустер дозите да трае подолго од заштитата од првата серија вакцини – рече Комисијата, додавајќи дека внимателно ќе ги следи новите научни докази и, доколку е потребно, ќе предложи соодветен период во кој дигиталните сертификати би важеле по добивањето на бустер дозата.

Тие исто така бараат промени на ковид-сертификатите

– Лицата кои поседуваат валиден дигитален сертификат за ковид во принцип не треба да подлежат на дополнителни ограничувања и барања, како што се тестирање и карантин, без оглед каде во ЕУ патуваат во рамките на Унијата. Од лицата без такви сертификати може да се бара да бидат тестирани пред поаѓање и по враќањето од патувањето – велат од Комисијата.

Tags:

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1