Нови лекови за болните од мултиплекс склероза


45 пациенти со мултиплекс склероза се лекуваат со новата терпија која ги намалува последиците од ова автоимуно заболување и може да имаат живот без големи последици.

Доктор Иван Барбов од Клиниката за неврологија објаснува дека терапијата дава резулатати кај пациентите кои немаат инвалидност и има примери каде може да основаат и семејство. Неколку пациентки им се остварил сонот да бидат мајки.

Она што е потребно е во иднина да се овозможи брза дијагностика на ова заболувања, кое најчесто се појавува помеѓу 20 и 40 годишна возраст со симптоми како мусклулна слабост, замор и потешкотии во видот. Состојбата се влошува кога човекот ќе дојде до инавалидност.

Во Македонија нема регистирар колу точно има луѓе со оваа состојба има засега има бројка од околу 1900 луѓе со мултиплекс склероза.

Вкупно 529 пациенти примаат терапија. Дел од пациентите терапијата ја примаат на секој шест месеци по пат на интравенска инфузија.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1