Од недела летно сметање на времето – стрелките еден час понапред


В недела, 30-ти март, ќе започне летното сметање на времето. Стрелките во два часот наутро ќе се поместат за еден час нанапред, што значи дека ќе биде три часот, а граѓаните ќе спијат еден час помалку.

saat zimsko vremeЛетното сметање на времето е конвенција преку која што се поместуваат часовниците така што ќе има повеќе дневна светлина,а за сметка на тоа утрата ќе бидат пократки. Овој систем е предложен во 1905-та година од страна на Вилијам Вилет, а прв пат беше широко применет во 1916-та година, како военовременска мерка насочена за заштеда на јагленот.

Денес во Европа е прифатена конвенција летното сметање на времето започнува во последната недела од март, а завршува во последната недела на окотмври.

 

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1