Од овој вирус е заразена пола популација, истиот предизвикува дебелина


Техниката потврди постоење на нов вирус во половина од примероците. Професорот по биоинформатика Роберт А. Едвардс вели дека не е необично да се пронајде нов вирус, туку да се пронајде во толку многу примероци.

Техниката потврди постоење на нов вирус во половина од примероците. Професорот по биоинформатика Роберт А. Едвардс вели дека не е необично да се пронајде нов вирус, туку да се пронајде во толку многу примероци.tenki-a-debeli

Според истражувањето, половина од светската популација е домаќин на овој новооткриен вирус наречен crAssphage. Вирусот цели на една од најчестите желудочни бактерии која се поврзува со дебелината, дијабетесот и други желудочни болести. Се уште не се знае како вирусот се пренесува. Истражувањето е објавено во списанието „Nature Communications“.

Професорот Едвардс и неговите соработници ги користеле резултатите од претходните истражувања за желудочни вируси за да истражат нови евентуални вируси. Прегледале примерероци од фекалии од 12 поединци и во секој примерок пронашле иста вирусна ДНК која не одговарала со ниту еден познат вирус. Потоа го побарале пронајдениот вирус во базата на податоци HMP-Human Microbiome Project).

Share Button

Tags:

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1