Откриено богатство на Атлантидата од Египет


Градот Хераклион бил потопен во шестиот или седмиот век. Пронајден е на дното на Средоземното море во 21 век, а непроценливо вредните артефакти и скулптури конечно се извадени на површината!

egipat-blago-atlantide-otkrice-1370646366-322425Група француски археолози во 2001 истражуваа залив во близина на Александрија во потрага по потопените бродови на Наполеон, не сонувајќи дека ќе најдат нешто многу поголемо – потопениот град Хераклион!

Херодот овој град го опишува како „град на големо богатство“.

Тука се порнајдени статуи на египетски божества, недопрени храмови, меѓу кои храмот на богот Амон Ра каде владетелите биле крунисувани.

Во градот биле пронaјдени и 64 бродови.

Се верува дека Елена Тројанска го посетила Хераклион со Парис пред Тројанската војна.Причината за потонувањето на Хераклион во 6-от или 7-век век веројатно биле силни земјотреси кои довеле до големи поплави.

egipat-blago-atlantide-otkrice-1370646366-322427

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1