Отворен фонд за парична помош на жени жртви на насилство кои сакаат да ја напуштат насилната средина


Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство го отвори првиот фонд за парична помош на жени жртви на насилство кои сакаат да ја напуштат насилната средина – Интервентен женски фонд. Отворањето и промоцијата на фондот е во рамки на глобалната кампања „16 дена активизам против насилство врз жените“.

Идејата за ваков фонд постои одамна, особено земајќи го во предвид фактот што голем дел од жените жртви не го пријавуваат насилството и и не ја напуштат насилната врска поради економската ситуација и недоволната финансиска моќ да ги покријат сите трошоци. Одлуката за отворањето на овој фонд дојде по донацијата од страна на претходниот Градоначалник на општина Центар, Андреј Жерновски, кој за 8ми март годинава (2017) на Националната мрежа ѝ донираше 90.000 денари, средства пренаменети од осмомартовската прослава. Оваа донација е и првата донација во Фондот.

Фондот ќе биде наменет за помош на жени кои се жртви на насилство и кои сакаат да ја напуштат насилната средина. Иницијалната помош ќе биде за обезбедување на медицинска документација, извештаи од специјалисти, за ангажирање адвокат до моментот на добивање бесплатна правна помош, како и други итни мерки за поддршка на жената да излезе од насилната врска.

Националната мрежа изготви критериуми за тоа кој би можел да добие средства од фондот, како и за процесот на доделување на средствата. Еден од основните критериуми е жената да биде подготвена да ја напушти насилната средина.

За полнење на фондот, покрај повикот до локалната самоуправа и до приватните фирми, Националната мрежа ги повикува и сите физички лица кои сакаат да помогнат на жените жртви на насилство, да донираат.

Броевите за донации:
ОнеВИП – 143 477
Т-мобиле – 070 143 300

Жиро сметка за донации:
200003247799194, Стопанска Банка АД-Скопје

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1