Пендаровски: Ако сакаме да имаме држава и по 50 год, треба да ги решиме актуелните проблеми


„Држава направивме и неа нема да ја изгубиме, но, воопшто не е неважно во каква држава живееме, односно, дали во таква држава ќе сакаат да живеат нашите деца и внуци. Да илустрирам – во светот постојат територии кои ги нарекуваат држави каде што власта само со употреба на сила го држи населението да не ја напушти сопствената татковина и десетици други каде што владее таква бесперспективност што ги тера младите генерации да ја планираат својата иднина било каде во светот, само не дома. Значи, ако сакаме и по 30 или 50 години да кажеме дека имаме држава со сите нишани, треба да најдеме решение за актуелните проблеми, а не за 1903, 1941 или 1991-та. Само на таков начин ќе опстанеме во новиот свет кој се раѓа пред нашите очи“, рече Пендаровски.

Она што сега е потребно, според Пендаровски, е нов, широк национален и државен консензус за развој кој ќе биде поддржан од релевантните политички субјекти во континуитет, независно дали се на власт или во опозиција.

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1