Пепелта може да ви е корисна – еве за што


Еве за што се можете да ја искористите пепелта од изгореното дрво во печката.

kofa pepel Ask-Alys-Wood-ash-0071. Со неа можете да додавате хранливи материи во вашиот компост, поради тоа што содржи калциум карбонат.

2. Користете ја пепелта за да ги одвратите полжавите од растенијата. Растурете ја околу периметарот на плантажата.

3. Користете ја за додавање на хранливи материи во дупките за садење на доматите. За секоја дупка користете околу половина чаша пепел.

pepel4. Користете ја пепелта за чистење на стаклените врати. Додадете ја на влажна крпа и поминете ги вратите.

5. Искористете ја за создавање на сапун. Се што треба да направите е да ја потопите во вода. Впрочем на тој начин, при еден поголем процес, се создаваат и сапуните.

6. Користете ја пепелта на тој начин што ќе направите паста од истата со која што ќе можете да го исчистите мебелот.

7. Користете ја за да ги отстраните лепливите етикети од стаклените тегли со правење на паста со малку вода.

8. Користете ја за да ја подигнете pH на почвата доколку тоа е потребно. Идеална замена е за варта.

9. Користете ја за еден вид на бањање на кокошките, ги убива вошките и крлежите

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1