По 25 години независност – еве кои земји не признаваат под уставното име


Независноста на Македонија прва ја призна Република Бугарија, по што следуваа признавања и од Турција, Словенија, Хрватска, Русија, Босна и Херцеговина… На 8 април 1993 година Македонија со акламација во Генералното собрание на Обединетите нации беше примена за 181 полноправна членка на Светската организација. Но, поради противењето на Грција, која не го прифаќа нашето уставно име, зачленувањето во ОН беше направено под привремената референца Поранешна југословенска Република Македонија. Денес Македонија е призната под уставното име од над 130 држави, а со преку 170 има дипломатски одности. Меѓу тие кои не ословуваат со Република Македонија се и три постојани членки на Советот за безбедност, САД, Русија и Кина.pasos-makedonski

На заседанието на ЕУ во Загреб во 2005 година Македонија доби статус на земја кандидат за членство во ЕУ, но поради спорот  името наметнат од Грција, земјата се уште не добила датум за преговори со унијата.

Во 1992. година Македонија воведе своја валута и создаде сопствена армија.

Досега 133 држави ја признаа Македонија под уставното име, меѓу кои и три постојани членки на Советот за безбедност – САД, Русија и Kина.

 •  United States of America (NATO and G8 member )
 •  United Kingdom (EU, NATO and G8 member)
 •  People’s Republic of China
 •  Russia (G8 member)
 •  Bosnia-Herzegovina
 •  Croatia (EU and NATO member)
 •  Kosovo
 •  Montenegro
 •  Serbia
 •  Slovenia (EU and NATO member)
 •  Bulgaria (EU and NATO member)
 •  Algeria
 •  Andorra
 •  Argentina
 •  Austria (EU member)
 •  Azerbaijan
 •  Bahrain
 •  Bangladesh
 •  Belarus
 •  Botswana
 •  Bolivia
 •  Brazil
 •  Brunei
 •  Burundi
 •  Cambodia
 •  Canada (NATO and G8 member)
 •  Chad
 •  Chile
 •  Costa Rica
 •  Cuba
 •  Czech Republic (EU and NATO member)
 •  Djibouti
 •  East Timor
 •  El Salvador
 •  Estonia (EU and NATO member)
 •  Fiji
 •  Finland (EU Member)
 •  Guatemala
 •  Guinea
 •  Haiti
 •  Honduras
 •  Hungary (EU and NATO member)
 •  Iceland (NATO Member)
 •  India
 •  Indonesia
 •  Iran
 •  Iraq
 •  Ireland (EU member)
 •  Israel
 •  Jamaica
 •  Kazakhstan
 •  Kuwait
 •  Laos
 •  Liechtenstein
 •  Lithuania (EU and NATO member)
 •  Luxembourg (EU and NATO member)
 •  Malaysia
 •  Mauritius
 •  Moldova
 •  Mongolia
 •  Morocco
 •  Mozambique
 •  Monaco
 •  Myanmar (Burma)
 •  Namibia
 •    Nepal
 •  Nicaragua
 •  Nigeria
 •  North Korea
 •  Norway (NATO member)
 •  Oman
 •  Pakistan
 •  Paraguay
 •  Peru
 •  Philippines
 •  Poland (EU and NATO member)
 •  Qatar
 •  Romania (EU and NATO member)
 •  Rwanda
 •  Saudi Arabia
 •  Seychelles
 •  Singapore
 •  Slovakia (EU and NATO member)
 •  Sri Lanka
 •  Sudan
 •  Suriname
 •  Swaziland
 •  Sweden (EU member)
 •   Switzerland
 •  Syria
 •  Tanzania
 •  Tajikistan
 •  Thailand
 •  Turkey (NATO member)
 •  Turkmenistan
 •  Tuvalu
 •  Uganda
 •  Ukraine
 •  United Arab Emirates
 •  Uruguay]
 •  Venezuela
 •  Vietnam
 •  Zambia
 •  Zimbabwe

 

Countries/entities using “the former Yugoslav Republic of Macedonia” for all official purposes

 •  Australia[277]
 •  Belgium (EU and NATO member)[278]
 •  Cyprus (no diplomatic relations; EU member)[279]
 •  Denmark (EU and NATO member)[280]
 •  Egypt[281]
 •  France (EU, NATO, G8 and permanent UN Security Council member)[282][283]
 •  Germany (EU, NATO and G8 member)[284][285]
 •  Greece (EU and NATO member)[34]
 •  Japan (G8 member)[286]
 •  Latvia (EU and NATO member)[287]
 •  Mexico[288][289][290][291]
 •  Netherlands (EU and NATO member)[280]
 •  New Zealand[292]
 •  Portugal (EU and NATO member)[293]
 •  South Africa (no diplomatic relations)[294][295]
 •  Sovereign Military Order of Malta[296]
 •  Spain (EU and NATO member)[297]
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1