Побарани информации за 12 македонски ФБ профили


Македонските власти испрати барање до Фејсбук, да добијат информации за 12 ФБ профили. Од компанијата одговориле позитивно во 40 отсто од случаите, се вели во извештајот на Фејсбук.

Според податоците од овој извештај вакви барања биле испратени од 80 држави.

facebook-ap

“Властите бараат информации за луѓе кои користат Фејсбук во случаи кога станува збор за полициска истрага. Најчесто овие барања се поврзани со криминал, грабеж и киднапирање. Повеќето од овие владини барања имаат врска со базата на податоци на корисници, за кои има интерес за нивната IP адреса, како и содржината на профилот “, објаснува Фејсбук.

“Секое барање детално се анализира за неговата законитост и легитимност. Од надлежните органи се обидуваат да ни дадат детални описи со кои се докажува легалноста и легитимноста на барањето. Ако ние не најдеме доволно правни оправдување, можеме да го одбиеме барањето “, објаснуваат од Фејсбук.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1