ПОЛНИ СО ПАРИ: Ова се најбогатите земји на светот!


Иако спаѓаат во најмалите држави на светот, Катар, Луксембург и Сингапур се трите најбогати во светот.

katar

Врз основа на податоците на ММФ за БДП по жител, „Global finance magazine“ направи листа, која открива кои земји се најсиромашни, а кои најбогати.

Како би го споредиле стандардот во различни земји, во анализата се раководеле и со паритетот на куповна моќ, кој ги зема во предвид трошоците на живот и стапката на инфлација.

Според овој критериум, Катар била најбогата земја во периодот 2009-2013, додека Демократска Република Конго била најсиромашна.

Луксембург, со просечен БДП по жител од 79.593,91 долари, го зазеде второто место.

Screenshot_153

Ова е листата на 23 најбогати земји на светот:

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1