Половина од девојчињата родени сега ќе живеат 100 години


Колку долго може да се очекува дека ќе живееме? Најновите извршени студии покажуваат дека 40% од девојчињата кои што се сега родени во Велика Британија се очекува да дочекаат 100 година.
Еден напис од Џон Аплебеи, главен економист на кралскиот фонд, објавил на bmj.com денеска бројката на луѓето кои што ќе ги дочекаат 100 година е се поголем.

María_CapovillaСпоред канцеларијата за национална статистика се чини дека „нема крај на граѓаните на Велика Британија кои што ќе наполнат 100 години. Околу 13% од девојките родени во 1951 година се очекува да ја достигнат оваа пресвртница.

Денеска ваквиот процент е зголемен за 40% додека ваквиот раст се очекува да продолжи до 60% за оние родени во 2060 година.
Факт е дека луѓето умираат во доцна старост, додека смртта кај децата под пет години е падната за 60 % од 1970 година, а преживеаните во раното детство живеат подолг живот.

Варијациите меѓу мажите и жените, социјалните групи и земји сепак останале значајни за една британска студија, откривајќи разлика од 11,4% (меѓу 80 годишните 68,6 годишните) меѓу жените во најсиромашните и најбогатите општествени класи.

И покрај тоа што живеењето е добра работа, истражувачите сугерираат дека добивките од продолженото траење на животот имаат врска со намалувањето на смртните случаеви, односно подобрување на квалитетот на животот. Додека животниот век се зголемил за 4,6 % од 1990 година, здравиот животен век се зголемил за 3%.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1