Преминуваат преку карпи и реки само за да стигнат на училиште


На задоволство (или страв) милиони деца почнуваат на училиште во многу земји низ целиот свет. Но, во некои делови на светот, училиштето е тешко стекнат луксуз. Многу деца низ светот треба да се движат низ неверојатни и незамисливи правци со цел да добијат формално образование. Оваа листа ќе ви покаже на што се се изложуваат децата низ светот во 21 век само за да стигнат до училиште.

16599golemaСпоред УНЕСКО, напредокот во поврзувањето на децата со училиштата е забавен во текот на изминативе пет години. Областите кои немаат соодветни училишта, патишта, честите поплави го прават проблемот уште потежок за децата. Опасни патеки се една од главните причини зошто многу деца одлучите да се откажат од училиште.

Решението може да изгледа лесно: да се изградат патишта и мостови, да се купи автобуси и да се ангажира возач. Сепак, недостатокот на финансиски средства и периодични природни катастрофи во многу земји прават тоа да е тешко да се обезбеди на децата иако толку очајно треба.

Ученици патуваат 5 часа по планини за да стигнат до веројатно најоддалеченотo училиште во светот, Гулу, Кина

Ученици се качуваат по необезбедени дрвени скали, село Џанг Јиван, јужна Кина

Деца кои патуваат до интернатот преку Хималаите, индиски Хималаи

Ученици го преминуваат оштетениот мост во Лебак, Индонезија

Деца со кајак преминуваат до училиште, Риау, Индонезија

Дете со бик се превезува до училиште, Мјанмар

Девојчиња преминуваат низ една штица на ѕид од 16 век, Гале Форт, Шри Ланка

Учениците одат на училиште со коњ и количка, Делхи, Индија

Студентите преминуваат река низ импровизиран сплав, Cilangkap Село, Индонезија

125 километри патување до интернат низ планините, Пили, Кина

Nova.mk

 

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1