Прикриено од израелските власти – Вистинскиот гроб на Исус пронајден пред 30 години


Вечното почивалиште на Исус и на неговите ученици, било откриени пред 30-на години, но истите биле прикриени од страна на израелските власти, како дел од религиозно-политичка конспирација?

Ossuary-Caiaphas

Археолошки контроверзии од периодот од Ромската ера, станаа вистинска расправија помеѓу, од една страна професорот од Универзитетот Балр Илан, Амос Клонер, заедно со уште други почитувани археолози и научници и режисерто на „Голиот археолог“, Симча Јакобовици, кој исто така бил поддржан од страна на други почитувани археолози и научници.

Во 1981 година професорот Клонер бил предводник на археолошко истражување, на гробница стара уште од 1 век, во источен Талпиот, Ерусалим, предел кој бил изложен на градежни потфати. Професорот Клонер имал можност да помине само неколку минути во внатрешноста на гробницата, а потоа бил избркан од страна на група на ултра-ортодоксни Евреи, кој се противеле на нарушувањето на она, за што тие се сомневале дека било гробница на Евреи.

Гробницата, која по кратко време била прегледана од страна на Клонер, била поврзана со друга гробница која била изложена на градежни работи една година претходно. Во гробницата се наоѓале 10 гроба а во некои од нив се верува дека се наоѓаат посмртните останки на самиот Исус и неговиот следбеник Џозеф.

„Зошто израелските власти сакале да се прикрие вакво нешто оставуна енигма. Но светот треба да знае за ваквата гробница, кое што би била едно од најголемите археолошки откритија на сите времиња“, вели Клонер.

Share Button

Tags:

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1